Heemparken Amstelveen

Amstelveen is één van de groenste gemeenten van de Randstad met vele parken. De Amstelveense parken zijn een begrip: regionaal, landelijk en ook internationaal. De heemparken zijn zelfs een Amstelveense uitvinding. Het woord ‘heem’ staat voor inheems. Dat betekent dat de beplanting tot de oorspronkelijke wilde planten van ons land behoort. Het begrip heemgroen is breed. Het kan gaan om bloemrijke bermen langs wegen, maar ook om parken waar naast inheemse planten ook gebruik gemaakt is van planten die van oorsprong niet in ons land voorkomen, de zogenaamde exoten. De parken zijn op hun mooist in het voorjaar, maar ook in de andere seizoenen zijn zij een bezoek meer dan de moeite waard. Dr. Jac. P. Thijssepark en De Braak zijn zelfs rijksmonumenten.

Ze zijn er nog steeds, de planten van toen: de Korenbloem, het Klein heksenkruid en het Grasklokje. En ook planten die men nauwelijks meer in het wild aantreft, vindt men nog volop in de Heemparken van Amstelveen, die bij elkaar zo’n 11 hectare omvatten. 

Weliswaar is het Dr. Jac. P. Thijssepark het bekendst van alle Heemparken in Amstelveen, toch zijn er nog andere juweeltjes in deze gemeente te vinden. Op een steenworp afstand van het Thijssepark liggen twee Heemparken, met ieder hun eigen karakter, die zeker een bezoekje waard zijn! Klik hier (Klik – Print – PDF) voor de routebeschrijvingskaart waarmee u door de drie parken geleid wordt. 

Drie heemparken wandeling

Print (Klik – Print – PDF) dit uit voor een mooie wandeling in deze prachtige oase. Het is een wandeling van ongeveer 90 minuten, inclusief geïllustreerde planten info voor onderweg. Blijft u alstublieft op de paden, de beplanting is kwetsbaar. Helaas zijn de parken verboden voor honden. Ook is fietsen in de parken niet toegestaan. 

Daarnaast is er een gratis app ontwikkeld voor een bezoek aan de Heemparken. Deze app kunt u eventueel thuis downloaden, zodat u onderweg geen wifi-verbinding hoeft te hebben. Kijk voor de gratis app in de app-store bij BeleefRoutes en ga dan naar Heemparken. In de app zijn ook vragen en opdrachten voor kinderen verwerkt. Een Heempark is in Amstelveen te herkennen aan een geel bordje met een groene bloem daarin. Bij heemgroen zijn de kleuren van de bordjes precies omgekeerd.

Het Dr. J. P. Thijssepark heeft zelfs een eigen YouTube kanaal waarin zij u informeren over het wel en wee van de drie Amstelveense Heemparken langs de Amsterdamseweg.

Al heel lang is Heempark De Braak, gelegen achter het oude Van Leer hoofdkantoor in Amstelveen, een pareltje. Zo vlak naast het Dr. Jac. P. Thijssenpark (wat echt het mooiste en meest unieke park van Nederland is) waar planten voorkomen die nergens meer te vinden zijn in Nederland. Heempark De Braak is met name in het voorjaar en in de herfst prachtig. Met stralend weer kun je op een bankje gaan zitten en alleen maar kijken naar de flora en fauna, weg van het drukke verkeer en genieten van de stilte en de prachtige kleuren.

Voor een overzicht van alle parken in Amstelveen klikt u hier (Klik – Print – PDF).

Heempark De Braak - Wandelpad vijverHeempark De Braak

 

 

Helaas, dit is niet toegestaan.