Biografie Eric Willem

Mijn passie voor (hobby)fotograferen is ontstaan door de foto’s van Dirk de Herder (1914 – 2003). Dirk, romanticus, idealist en rusteloze. Hij was zijn hele leven lang op zoek naar het licht. Dirk was een dichter onder de fotografen, niet alleen omdat zijn foto’s vaak een poëtische uitstraling hebben, maar ook omdat hij met weinig veel kon zeggen. Dirk maakte foto’s vanuit een bevlogenheid en persoonlijke betrokkenheid. In al zijn foto’s speelt het doen en laten van de mens een belangrijke rol.

Zo goed als Dirk zal ik nooit worden. Fotograferen was voor mij een hobby en een manier om tot ‘innerlijke’ rust te komen vanwege mijn hectisch baan. Daarnaast is het een goede afleiding. Ik voel mij lekker in de natuur en dat ontspant. Zodra ik in het Amsterdamse bos of in één van de Heemparken in Amstelveen kom, ga ik eerst om me heen kijken om te “landen” en sta dan open voor wat ik zie, hoor, ruik en voel. Het liefst zou ik elke dag de natuur in willen gaan met de camera. 

Je zult merken dat als je op zoek gaat naar een mooie foto, je veel meer op de kleine dingen gaat letten. Dat is weer iets anders wat zo leuk is aan fotografie: je traint je oog voor detail. Dingen waar je normaal gesproken geen aandacht aan zou geven gaan dan opeens opvallen omdat je denkt door de oog van de lens. Door hier tijdens het fotograferen steeds meer op te gaan letten ga je dat in het dagelijkse leven automatisch ook doen. Zo kan fotografie je dus helpen om de kleine dingen in het leven sneller te zien en te waarderen.

De belangrijkste reden waarom fotograferen je mentaal rust geeft komt omdat je veel meer in het nu leeft. Je denkt veel minder na over het verleden en de toekomst dan thuis.

Naast Dirk hebben de volgende fotografen mij geïnspireerd door hun werk, overtuiging, inspiratie en compositie: Ansel Adams (1902-1984), Charles Clyde Ebbets (1905–1978), Dolf Toussaint (1924-2017), Jacob Jacobszoon Olie (1834-1905), George Hendrik Breitner (1857-1923), Ben van Meerendonk (1913–2008), Bernardus Franciscus Aloysius Eilers (1878-1951), C.J. Steenbergh (1859-1939), Johannes Leendert Scherpenisse (1888-1966), Eduard Isaac Asser (1809-1894), Benjamin Brecknell Turner (1815-1894), Pieter Haatje Pieterszoon Oosterhuis (1816-1885), Andreas Theodorus Rooswinkel (1838-1907?), Gaston Braun (1845-1928), Jacobus van Eck (1873-1946), Reinhardt Herman Herwig (1878-1959), Wilhelm Cornelis Ladiges (1895-1956) en Ed van der Elsken (1925-1990),

Twitter is ook een hobby. Op Twitter plaats ik foto’s/filmpje/geschiedenis weetjes en meer over de diversiteit van historisch Amsterdam. “Mijn” Amsterdam waar ik al ruim 40 jaar lang veel van verzamel. Daarnaast heb ik toegang tot diverse archieven en ben ik vriend/donateur van verschillende musea en Amsterdamse verenigingen, zoals de VVAB (Vereniging Vrienden Amsterdamse Binnenstad), Amstelodamum, Stadsarchief Amsterdam, de Westerkerk etc. Verder ben ik een fervent Islomaan. Momenteel ook bezig met een website over Cybercrime en Privacy. Beide actuele onderwerpen.

De mooiste foto (persoonlijke mening) van Dirk hangt bij ons in de huiskamer

Dirk de Herder - Amsterdam. Stad van Rembrandt (1946)
Dirk de Herder – Amsterdam. Stad van Rembrandt (1946)

 

Helaas, dit is niet toegestaan.