Het Amsterdamse bos

Het Vogeleiland is voor mij het mooiste stukje van het Amsterdamse bos. Een parel van drie hectare groot. Zeldzame rust. Het Vogeleiland is een heemtuin. Er zijn verschillende biotopen gecreëerd, te weten een duingebied, een moerasgebied, een heuvellandschap en een akker. De akker en de ‘Limburgse helling’ zijn ingezaaid met zaden van wilde bloemen. Er bloeien o.a. wilde hyacinten, knolsteenbreek en kievietsbloemen. De Tulpenboom is ook een bezienswaardigheid als de bloemen in bloei staan.

In de zomer wordt de begroeiing ruiger. Soorten als moerasspirea, engelwortel en knopig helmkruid trekken een heleboel insecten aan. In die tijd zijn er zeer veel vlinder- en libellensoorten op het Vogeleiland te bewonderen. In de zomer zie je ook bolderik en de korenbloem op de akker nabij het eiland. Beschrijvingen, foto’s, verspreidingskaarten en afbeeldingen van bijna 1850 plantensoorten in Nederland zijn te zien én te vinden op deze website.

Naast deze rustige oase is er ook een Bostheater in het Amsterdamse bos. Ieder jaar brengt het Bostheater gedurende de zomermaanden een nieuwe theaterproductie uit met een groots decor in het openluchttheater in het Amsterdamse Bos. In de openlucht, tussen de bomen en onder de sterren genieten van de mooiste theater- en muziekvoorstellingen, dat is het Amsterdamse Bostheater.

De boswachters van het Amsterdamse Bos zijn in de eerste plaats gastheer of gastvrouw van het Bos. Zij maken meerdere malen per dienst een ronde door het Bos en reageren en anticiperen op wat er gebeurt. De boswachters houden een Boswachtersweblog bij waarin ze vertellen over hun werkzaamheden en ervaringen in het Amsterdamse Bos.

 

 

Helaas, dit is niet toegestaan.