Amstelveen – Dr. Jac. P. Thijssepark

Het Dr. Jac. P. Thijssepark is het bekendste Heempark van Amstelveen. Er werd nog tijdens de bezetting, in 1940, met de aanleg begonnen. Het oorspronkelijke natte weiland werd gekeerd waardoor er ‘maagdelijk’ arm veen boven kwam te liggen. Het ontwerp is bijzonder. Door een combinatie van zogenaamde parkkamers, kronkelige paadjes, waterpartijen en c lijkt het park veel breder dan het in werkelijkheid is. Hierbij heeft ontwerper Chris Broerse kunstig gebruik gemaakt van het uitzicht op het ernaast gelegen Amsterdamse Bos. ledere ruimte (parkkamer) heeft haar eigen karakter, kleur en sfeer. 

Het park is aangelegd als een smalle strook grenzend aan de Hoornsloot, de waterscheiding met het Amsterdamse Bos. Broerse verkoos de Engelse Landschapsstijl en was een groot voorstander van inheems plantgebruik. Door plaatselijke verhoging en verlaging konden planten op drogere en natte grond worden toegepast. De wilden-plantenspecialist Koos Landwehr bood hulp bij het verzamelen en kweken van inheemse planten.

Beschrijvingen, foto’s, verspreidingskaarten en afbeeldingen van bijna 1850 plantensoorten in Nederland zijn te zien én te vinden op deze website.

 

 
 
Helaas, dit is niet toegestaan.