Amstelveen – Het Broersepark

Het Broersepark aan de Molenweg is het oudste park van Amstelveen. Het park is aangelegd in 1926 in de Engelse landschapsstijl: de paden, de plantvakken en waterpartijen hebben een slingerend patroon. Het is een park met veel uitheemse bomen en heesters uit de hele wereld (exoten) en heeft o.a. een vijver met veel uitheemse eenden en ganzen. In de wat natuurlijke delen vindt u veel inheemse planten. Het park werd geopend als wandelpark om forenzen naar het toenmalige Nieuwer Amstel (het huidige Amstelveen) te lokken en is ontworpen door de heer D.F. Tersteeg (Amsterdam, 17 februari 1876 – Naarden, 12 mei 1942), een zeer bekend en befaamd tuinarchitect.

In het park bevinden zich het Indië-monument (van Ella van de Ven), het Bevrijdingsmonument en het Burgemeester Colijnmonument. Het park is vernoemd naar Chris Broerse (Serooskerke, 7 september 1902 – Amstelveen, 28 juni 1995), die vanaf de jaren dertig als directeur van de Plantsoenendienst verantwoordelijk was voor het vele openbare groen in Amstelveen. Het Broersepark is van 1 april tot 31 oktober op zon- en feestdagen van 13.00 tot 16.00 uur ook te bereiken met de museumtramlijn.

Een (tot dan nog naamloze) brug in het park is op 11 juli 2012 vernoemd naar Majoor Bosshardt.

Beschrijvingen, foto’s, verspreidingskaarten en afbeeldingen van bijna 1850 plantensoorten in Nederland zijn te zien én te vinden op deze website.

Op onderstaande tekening (plattegrond Broersepark 1926) kun je goed terugzien dat het park is aangelegd in de Engelse landschapsstijl.

Plattegrond Plattegrond Broersepark in Amstelveen uit 1926


 
 
Helaas, dit is niet toegestaan.